4+4+0
08 Ekim 2024

MEB Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nde ‘tasarruf tedbirleri’ gereği bazı değişikliklere giderek ikili eğitim veren okullarda, köylerden taşımalı eğitimle gelen öğrencilerin yemek haklarını ellerinden aldı.

Hâlbuki iktidara geldiklerinde köy çocuklarını, koşulları daha iyi olan ilçe merkezlerindeki okullara ücretsiz götürüp getirmeyi ve öğlen yemeklerini vermeyivadederek köylerindeki okullarını kapatmışlardı. Şimdi ise 30 km’den uzun mesafeler için maliyet nedeniyle taşıma yapamayacaklarını söyleyerek “olmayan yatılı pansiyonları” işaret ediyorlar. Tabi kastedilen yatılı pansiyonlar Aladağ’daki tarikat yurdu tazında yerlerse evet onlar var…

İktidara geldikleri günden bu yana köy okullarının 2/3’ünü öğrenci mevcudu az diye kapatıp taşımalı eğitimi normalleştiren, yoksul ailelerin çocuklarını tarikat yurtlarına mecbur bırakan mevcut iktidar şimdi de neden olduğu ekonomik krizin faturasını çocuklaraödetiyor.

Okullar açılalı 1 ay olmasına rağmen hala taşımalı eğitim için servis ihaleleri yapılmamış, bu öğrenciler ihale sonuçlarını bekleyedursun gitmek istedikleri okulların da hali içler acısı. Zira Toplum Yararına Program (TYP) protokolleri tasarruf tedbirlerine takılınca bu kapsamda okulların temizlik işlerini görenler ayda sadece 12 gün çalıştırılmak şartıyla, günlük 500 TL cep harçlığı ile (ayda 6 bin TL) ücretle okul temizlemek istemeyince sınıflar tuvaletler pislik içinde kaldı… Veliler, öğretmenler, öğrenciler eğitim yerine hasta olmamak için temizlik derdine düştü…

Bu sorunlar okula ulaşabilenlerin sorunu… bir de haftada sadece 1 gün okula gidilen MESEM’ler var tabi. Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) adı altındaçocukların yaşıtlarından kopartılıp ucuz işgücü olarak patronların insafına bırakıldığı OSB’deki yerler.4+4+4’ün son 4 yılı devlet eliyle iç edilmiş, öğrenciler son 2 yıl okula sadece haftada 1 gün gidebilecek kadar sosyal çevrelerinden kopartılmış durumda.

Gençlerin eğitim sürecinden kopması İnceller gibi kapalı grupların içine girmesine sebep olmuyor mu? Yarım saat arayla 2 genç kızı hayattan kopartan Sur canisi Semih Çelik’in pandemiyle birlikte eve ve içine kapandığını, örgün eğitimin dışına çıkarak açıktan okuduğunun altını çizelim. Okullar sadece öğretim yapılan yerler değil, aynı zamanda çocuğun yaşıtlarıyla sosyalleşebildiği, ruhsal gelişimi için de gerekli mekânlardır.

4+4’ten sonra okulla hiçbir bağı kalmamış 1.3 milyon kayıp öğrencimiz var ki bunlar açık öğretim dâhil hiçbir yerde kayıtlı değiller. Peki bu çocuklar nerede?


Seç