Bizim kuşak(78 kuşağı); cumhuriyet ve 68 kuşağı gibi her şeyin en iyisini, en doğrusunu, en adilini, en eşitlikçisini isteyen ve bunun için yollara düşen bir kuşaktı. Kendisi için değil, halkı ve ülkesi için kendini feda eden bir anlayışasahiplerdi.
Bizim kuşak; gençliğin verdiği heyecan ve gözü karalılıklahangi etnik, dinsel ve düşünce grubundan olursa olsun; özgür, bağımsız, adil, eşitlikçi bir Türkiye için çaba gösterdi.Bazılarımız çözümü sosyalizmde bazılarımız milliyetçilikte bazılarımız da İslam’da aradı. Ülkemiz ve halkımız için arzuladığımız yaşamın gerçekleşmesi için farklı siyasi örgütlerde hiçbir önyargımız, beklentimiz ve hesabımızolmadan dost ve yoldaşça daha güzel günler için uğraş verdik.(Şimdiki gençlerin de aynı feda duygusu içinde uğraş verdiklerine inanıyorum. Kendi yaşadıklarım ve deneyimlediklerim üzerinden siyasetin nasıl yapıldığını siyaset yapan bazı siyasetçinin ne yaptıklarını amaçlarının ne olduğunu ifade etmek istiyorum.
Özellikle gençler ve ahlaklı insanlar “siyaseti” halkımız ve ülkemiz için yapmaya çalıştık. Ama birileri bunun dışındaydı.Birilerinin başka hesapları vardı. Bizlerin samimi duyguları ve aynı zamanda “toyluğu” birilerinin işine geldi. Gençleri ayrıştırdılar bununla yetinmediler gençleri çatışmaya sürüklediler.(Bahsettiğim dönem 1960 ve 1970 yılları. Şimdilerde ise ayrışma etnik, inanç ve kültürel değerler üzerinden yapılıyor.)
Bu birileri kim? Dünyanın bütün ülkelerinde ve özellikle de demokrasinin olmadığı tüm ülkelerde olduğu gibi iktidar olmak, ne olursa olsun iktidarda kalmak, gücü elinde tutmakve yönetmek isteyen kişiler, gruplar ve partiler. Bu kişilerin ve partilerin derdi hiçbir zaman ülkenin bekası ve halkın huzuruve refahı olmadı. Onların derdi yönetmek ve iktidarın nimetlerinden yandaşları ile birlikte faydalanmak oldu.
İktidarın nimetlerinden sadece iktidarda olanlar ve yandaşları yararlanmadı. Muhalefette olan bazı siyasetçiler de bu sistemin içerisinde yer aldılar, yer almaya devam ediyorlar.Yani farklı siyasi partilerde siyaset yapanların siyasi ve ticari işbirlikleri dün olduğu gibi bugünde sürüyor.
Bu siyaset esnafının(oligarşik grubun) amacı; temel değerlerin korunması ve ideolojilerine uygun bir siyaset yapmak değildir.Siyaset; onlar için temel değerlerin ve ideolojik söylemlerin toplumu manipüle edeceği bir söylemdir. Onlar için siyaset ne olursa olsun iktidarda kalmak ve iktidarın nimetlerinden yararlanmaktır.
“ Siyaset bu değil mi” ve “Siyaset hep böyle yapılmadı mı?”sorusuna vereceğim cevap hem evet hem hayır olurdu.Şimdilerdeki siyaset geçmişe rahmet okutacak bir vasatlıkta.Siyasetçilerin birçok vaadinin hiçbir gerçekliğinin olmaması, birbirlerine karşı kullandıkları dilin seviyesizliği, yetmezmiş gibi TBMM de yaşanan utanç verici kavgalar, dün söylenen sözlerin yok sayılıp bugün tamamen tersinin söylenmesi ve hiçbir etik değerin kalmadığı bir siyaset anlayışı…
Yaşadığımız kirlilikten çıkış yolunu bulmak için siyasetin ne olması ve nasıl yapılması gerektiği konusunda vicdanlı ve ahlaklı insanların seslerinin daha çok çıkması gerekiyor. Umarım bu mecra bir nebzede olsa buna katkıda bulunur.
Dostlukla kalın.