Haber Bandı Yaşam Burası Uludağ’ın zirvesi… Her geçen gün daha da eriyor!
Burası Uludağ’ın zirvesi… Her geçen gün daha da eriyor!

Uludağ'ın zirvesinde çekilen drone görüntüleri, izleyenleri üzdü. Dağın zirvesinin her geçen gün biraz daha eridiği gözler önüne serildi. Uzmanlar, zirvedeki sırt hattında kuzeyden batıya doğru yaşanan aşınma sebebiyle yıllar içerisinde Uludağ'ın daha alçak bir dağ haline dönüşeceğini öne sürüyor.

12 Kasım 2024 - 14:32

Burası Uludağ’ın zirvesi… Her geçen gün daha da eriyor!

Bursalı dağcının saatlerce süren zirve yürüyüşü, kendisini takip eden drone tarafından da anbean görüntülendi.

2514 metre yükseklikteki Uludağ'ın bulutları delen zirvesi, hem yaz hem kışın efsanevi görüntüsüyle yıllardır bir çok hikayeye konu oldu. 

Türkiye’de kış turizmi denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Uludağ, 2 bin 543 metrelik yüksekliği ile Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı... 

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KIŞ TURİZMİ MERKEZİ 

Bursa sınırlarında bulunan Uludağ, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük doğa sporları ve kış turizmi merkezi.

Genişliği 15-20 km, uzunluğu ise 40 km’lik bir alanı kaplayan Uludağ’ın Bursa’ya bakan tepeleri kademeli bir görünüm sergilerken, Orhaneli’ne bakan tepeleri ise düz ve dik bir yapı gösteriyor.

Bölgenin en yüksek tepesi olan ve Uludağ Tepe ya da Karatepe olarak adlandırılan zirve, 2 bin 486 metre yükseklikteki Keşiştepe ile karıştırılabiliyor. 

Doğa sporları ve birçok farklı aktivitenin rahatlıkla gerçekleştirilebildiği Uludağ’ın çevresinde Sarıalan, Kirazlıyayla, Kadıyayla, Softaboğan yaylaları bulunuyor. 

4 MEVSİM UĞRAK YER…

Kayak, trekking, oryantiring, kamping gibi etkinliklerin yapılabildiği ve özellikle kış aylarında ziyaretçi sayısının arttığı dağ ve çevresi, Türkiye’nin ayrıca en çok tanınan turistik merkezlerinden… 

Dağ sporu ile uğraşanların 4 mevsim uğrak yeri olan Uludağ, trekking yürüyüşü yapanlarında ilgi odağı. 

Oteller bölgesinden yürüyüşe başlayan doğa sporcuları, maden yolundan göller bölgesine ulaşıyor. 

Alternatif güzergah olarak ise Alaçam Mahallesi’nden tırmanış gerçekleştirip, 3 saat boyunca orman içinden yürüyerek göller bölgesine oradan da zirveye gidiyor.

ULUDAĞ'IN ZİRVESİ HER GEÇEN GÜN AŞINIYOR

Bölgenin en yüksek tepesindeki sırt hattında, kuzeyden batıya doğru sürekli bir aşınma yaşanıyor.

Uzmanlar aşınma sebebiyle yıllar içerisinde Uludağ'ın zirvesinin daha alçak bir hale dönüşeceğini öne sürüyor.

Bursalı dağcı İsmet Şentürk'ün bölgeye yaptığı son yürüyüşünde drone ile kaydettiği görüntüler, zirvedeki aşınmanın boyutunu gözler önüne serdi. 

Saatler boyu süren yürüyüşünde kendisine bir tek takip modundaki drone’un eşlik ettiği usta dağcı, “Zirvede yürümek sanki başka bir gezegende, ayda yürümek gibi bir şey. Kendinizi bulutların üzerinde görmek bambaşka bir duygu.” dedi.

“ULUDAĞ, DAHA ALÇAK BİR DAĞ HALİNE DÖNÜŞECEK”

Uludağ'ın zirvesindeki sırt hattının kuzeyden batıya doğru yağmur, fırtına, kar ve çığ gibi doğa olayları sonrasında sürekli aşındığını ve bu aşınmanın drone görüntülerinden de çok net bir şekilde anlaşıldığını dile getiren Şentürk, "Bu aşınma ve çöküntü sonrası 4 ayrı sirk bölgesi oluştu. Aşınma sürekli devam etmekte. Uzun yıllar sonra bu sırt hattı tamamen aşınıp, Uludağ daha alçak bir dağ haline dönüşecek. Meydana gelen bu oluşumlar, bize bu sonucu gösteriyor." dedi.

Drone eşliğinde yaptığı ve saatlerce süren zirve yürüyüşü hakkında da bilgi veren Şentürk, "Uludağ'ın o muhteşem sırt hattında yürümek, o sağlı sollu boşluğu düşündüğünüzde hiç de kolay değil. Sanki başka bir gezegende, ayda yürüyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz. Bu güzellikleri ancak doğa sporu ile uğraşan insanlar yaşama şansına sahip. Uludağ'ın bu bölgelerini tüm dağcılara tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

Kaynak İHA
YORUMLAR
{{ commentList.length }} Yorum
YORUM YAP

Seç