Haber Bandı Dünya Almanya'da çifte vatandaşlık uygulamasının yaygınlaştırılmasının ülke için ek sorunlar doğurabileceğini savunuldu
Almanya'da çifte vatandaşlık uygulamasının yaygınlaştırılmasının ülke için ek sorunlar doğurabileceğini savunuldu

Friedrich Merz, ülkede yürürlükte olan Vatandaşlık Yasası’na ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

04 Ocak 2025 - 16:32

Almanya'da çifte vatandaşlık uygulamasının yaygınlaştırılmasının ülke için ek sorunlar doğurabileceğini savunuldu

ALMANYA'DA ANA MUHALEFET LİDERİNDEN VATANDAŞLIK YASASI'NA DEĞİŞİKLİK ÇAĞRISI

Almanya'da ana muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı Friedrich Merz, ülkede yürürlükte olan Vatandaşlık Yasası’na ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Merz, çifte vatandaşlık uygulamasının yaygınlaştırılmasının ülke için ek sorunlar doğurabileceğini savundu.

"ÇİFTE VATANDAŞLIK İSTİSNA OLARAK KALMALI"

Welt am Sonntag gazetesine konuşan Merz, 2024 yılında Alman vatandaşlığına başvuran 200 binden fazla kişinin yüzde 80’inin asıl vatandaşlıklarını korumak istediğini belirtti. Merz, çifte vatandaşlığın bir kural haline gelmemesi gerektiğini ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Çifte vatandaşlık, Alman yasasında her zaman gerekçelendirilmesi gereken bir istisna olmalıdır. En azından, suç işlemiş kişilerle ilgili bir hata yaptığımızı fark ettiğimizde Alman vatandaşlığının aynı düzeyde iptal edilmesi mümkün olmalıdır."

Merz, geçmişte Almanya’da sadece özel durumlar nedeniyle çifte vatandaşlık verildiğini ve bunun kalıcı bir kural haline getirilmemesi gerektiğini vurguladı.

MEVCUT YASA 27 HAZİRAN 2024'TE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Almanya’da yabancıların Alman vatandaşlığına geçişini kolaylaştıran ve çifte vatandaşlığı mümkün kılan yeni Vatandaşlık Yasası, 27 Haziran 2024’te yürürlüğe girmişti. Merz, mevcut hükümetin yabancıların hızlı bir şekilde vatandaşlık almasını ve çifte vatandaşlık verilmesini mümkün kılan bu düzenlemenin çok fazla sorun yarattığını öne sürerek, “Bu nedenle bunu yeniden hızlı bir şekilde değiştirmemiz gerekiyor.” dedi.

YENİ YASA NELERİ İÇERİYOR?

2024 yılında yürürlüğe giren yeni Vatandaşlık Yasası, yabancıların Alman vatandaşlığına geçişini kolaylaştıran önemli değişiklikler içeriyor. Yasaya göre:

  • Alman vatandaşlığına geçmek için gerekli olan yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi.
  • Belirli şartları yerine getirenler için bu süre 3 yıla kadar düşürüldü.
  • Almanya’da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığı alabiliyor.
  • Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlere, kendi ülkelerinin vatandaşlığından vazgeçme zorunluluğu kaldırıldı.

Friedrich Merz, bu düzenlemenin Almanya'nın sosyal yapısını olumsuz etkileyebileceğini savunarak, yasanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak İHA
YORUMLAR
{{ commentList.length }} Yorum
YORUM YAP

Seç